Pelumba sensasi kelahiran Dungun Terengganu itu berkata, ia adalah lambang terima kasihnya kepada seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa.
“Selama lapan tahun saya memburu pingat Olimpik bermula di Beijing 2008 dan rakyat Malaysia sentiasa berada di belakang saya.
“Sebenarnya saya cuba untuk menghadiahkan emas buat Malaysia namun belum ada rezeki, saya akan cuba lagi di Olimpik Tokyo 2020,” katanya. – UTUSAN ONLINE
Azizulhasni raih pingat gangsa
Rio de Janeiro: Jaguh berbasikal negara Azizulhasni Awang melakar sejarah apabila meraih pingat gangsa Sukan Olimpik Rio dalam perlumbaan akhir keirin lelaki, sebentar tadi.
Pelumba berusia 28 tahun dari Terengganu itu tewas di tangan pelumba Britain, Jason Kenny yang memenangi pingat emas manakala Matthijs Buchli dari Belanda memenangi perak.
Ia pingat pertama diraih kontinjen negara dalam acara berbasikal Sukan Olimpik. Bagi Azizul, ia pingat pertama selepas hanya menduduki tangga ke-10 di Beijing 2008 dan keenam di London 2012.
Setakat ini, Malaysia sudah meraih satu perak dan satu gangsa selepas penerjun Pandelela Rinong-Cheong Jun Hoong menang perak dalam acara 10m platform seirama, sebelum ini. -hmetro