Thursday, 23 June 2016

Idea hidangan sahur ringkas yang mudah dan berkhasiat

Dengan kembalinya bulan Ramadan, sudah pasti kaum wanita antara yang paling sibuk memikirkan menu yang sesuai untuk disajikan kepada keluarga, khususnya untuk bersahur.

Biarpun mungkin ada yang memandang ringan kepentingan sahur, tetapi tentu ramai juga yang mengetahui sahur merupakan sajian yang sangat diperlukan untuk mengharungi 8 hingga 9 jam tanpa makan dan minum.

Nasi adalah menu biasa bagi kebanyakan keluarga di Malaysia, tetapi ada juga yang mahukan kelainan, selain mahukan menu yang mudah dan cepat untuk disediakan pada awal pagi.

Untuk itu, kami kongsikan tujuh jenis juadah bersahur yang ringkas dan mudah untuk dicuba, terutama bagi mereka yang tidak mahu makan nasi setiap hari.

1. Roti tinggi serat (whole grain) + mentega kacang + hirisan pisang

peanut banana


Mentega kacang mempunyai kandungan serat yang tinggi, di samping kaya protein dan sumber vitamin E, B6, zat besi, folat dan kalsium. Pisang pula, seperti yang diketahui ramai, merupakan sumber tenaga. Malah pengambilan pisang mengekalkan tenaga dalam tempoh masa yang lebih lama daripada pengambilan gula.

2. Roti bakar gandum (whole wheat)  + tomato + telur goreng 'mata'

roti telur

Gabungan biasa untuk sandwic ringkas, namun ianya kaya khasiat. Telur adalah antara makanan yang punyai kandungan protein yang tinggi dan sering dicadangkan pakar pemakanan untuk diambil pada waktu pagi.

3. Paket 'Smoothie'

smoothie packet

Kisarkan pilihan buah-buahan bersama secawan susu, yogurt dan oat untuk menghasilkan satu 'protein smoothie' yang mengenyangkan. Antara buah-buahan yang sesuai bagi tujuan ini adalah kurma, pisang, epal, pelbagai jenis beri, mangga dan juga avocado selain kacang. Sediakan bahan-bahan ini di dalam paket-paket kecil dan simpan di dalam peti sejuk untuk dikisarkan setiap pagi. Contoh resipi di sini

4. Telur hancur + bayam + keju dibalut dalam tortilla gandum

telur

Bayam antara sayuran dengan kandungan zat besi yang tinggi yang dapat membekalkan tenaga. Gabungkan ia dengan telur hancur, keju serta cendawan atau tomato dan balutkan dengan roti tortillauntuk satu hidangan yang cukup mengenyangkan. Contoh resipi di sini

5. Roti bakar gandum + kale (kubis daun) + telur dadar + keju

cheddar

Cuba campurkan apa sahaja hidangan anda dengan sayuran bernutrien tinggi, seperti kale. Mungkin ramai yang tidak tahu, kale adalah sejenis sayuran paling kaya dengan pelbagai khasiat seperti vitamin A, B, K, kalsium dan magnesium.

6. Oatmeal bakar
baked oat

Tak gemar oatmeal tradisional? Bolehlah cuba oatmeal dengan cara ini. Lebih sedap dan khasiatnya juga tak banyak yang berubah. Setelah dibakar, boleh disimpan di dalam peti ais dan hanya panaskan sahaja apabila hendak makan. Contoh resipi di sini

7. Paket oatmeal

packet oatmeal


Jika anda mahukan oatmeal dengan rasa dan rupa yang lebih menarik, mungkin ini sesuai untuk anda. Kisarkan oatmeal bersama buah-buahan yang digemari seperti epal, beri biru atau strawberi. Ia boleh disimpan selama kira-kira seminggu di dalam peti ais dan tentunya menjimatkan masa. Contoh resipi di sini.

Telur Hancur
Foto - www.cookingclassy.com
Foto – www.cookingclassy.com
Anda boleh sediakan dalam gaya Amerika, British, Perancis bersama roti bakar panas. Sangat mudah! Malah, pengambilan telur dalam hidangan makanan setiap hari terutamanya pada waktu pagi dikatakan dapat mencegah individu daripada berasa lapar dan perasaan untuk mengunyah.
Lihat beberapa resepi telur hancur boleh anda cuba – RESEPI TELUR HANCUR YANG SERIUS SEDAP & MUDAH DIBUAT.

Roti Bakar
Foto - www.foodnetwork.com
Foto – www.foodnetwork.com
Anda boleh sediakan roti bakar dimakan bersama mentega kacang, jem, pisang ataupun telur hancur. Ini boleh menambah tenaga!
Oatmeal Bakar
Foto - news.christianacare.org
Foto – news.christianacare.org
Cuba campurkan apa sahaja hidangan anda dengan sayuran bernutrien tinggi, seperti kale. Mungkin ramai yang tidak tahu, kale adalah sejenis sayuran paling kaya dengan pelbagai khasiat seperti vitamin A, B, K, kalsium dan magnesium.
Telur Rebus
Foto - www.incredibleegg.org
Foto – www.incredibleegg.org
Selain telur hancur, telur dadar, anda juga boleh sediakan telur rebus ataupun telur separuh masak dan dimakan bersama kicap. Mudah & semestinya mengenyangkan!
Penkek
Foto - Arkib Wanista
Foto – Arkib Wanista
Siapa suka makan penkek Macdonalds? Anda boleh cuba penkek pisang. Cuma menggunakan 3 bahan seperti tepung serbaguna, pisang ranum, telur dan adunan anda sudah sedia untuk dimasak.

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90

Copyrights @ Berita Sini - Blogger Templates By Templateism | Templatelib