Monday, 12 January 2015

Puteri Balqis enggan sekolah kerana sering dibuli rakan

Puteri Balqish lebih selesa belajar di rumah.
Pelakon cilik Puteri Balqis tidak pernah terbuka hati untuk belajar di sekolah seperti kanak-kanak lain berikutan mempunyai pengalaman dibuli rakan. 

Balqis atau nama sebenranya, Puteri Balqis Azizi, 8, berkata, dia lebih selesa untuk belajar bersendirian di rumah kerana beranggapan ia lebih mudah untuk memahami apa yang diajar oleh guru persendiriannya. 

"Aqish (nama manjanya) lebih selesa belajar di rumah sahaja kerana kalau di sekolah Aqish rasa tersiksa bila kawan-kawan mempermainkan Aqish. Sampai bila-bila pun Aqish mahu belajar di rumah sahaja. Kalau tentang pelajaran berkaitan agama seperti mengaji Al-Quran, ibu Aqish yang ajar," ujanya. 

Menurut Puteri Balqis, dia sudah mula belajar secara persendirian dari rumah sejak berusia tiga tahun lagi dan pengalaman dibuli yang itu dilalunya semasa di perigkat Tadika. 

Dalam pada itu, walaupun kurang mempunyai rakan-rakan seusianya, Puteri Balqis menjelaskan kehidupannya tidak pernah berasa sunyi. 

Katanya, jadual kerja sebagai pelakon membataskan dia untuk bergaul dan bermain seperti kanak-kanak lain. 

"Aqish memang tidak ada kawan-kawan rapat tapi Aqish ada kawan-kawan sekeliling. Kalau Aqish pergi ikut ayah dan ibu berniaga Aqish ada kawan di sana. 

"Aqish tidak pernah rasa sunyi kerana Aqish seorang yang mudah berkawan dengan sesiapa sahaja," katanya. 


Puteri Balqish bersama keluarga.
Puteri Balqish ketika memenangi  trofi Pelakon Terbaik Drama di Anugerah Skrin 2014.
Sementara itu ditanya tentang perasaanya ketika berhadapan dengan berita-berita negatif sepanjang bergelar artis, Puteri Balqis memberitahu dia kini banyak belajar untuk menjadi seorang yang penyabar. 

Dia juga akan membaca dan mengetahui berita tersebut terlebih dahulu sebelum ibu bapanya. 

"Dulu awal-awal kalau baca berita negatif Aqish akan cepat emosi dan menangis. Tetapi sekarang bila baca Aqish akan tanya pada ibu tentang kesahihanya. 

"Tetapi kalau tentang perkara itu melibatkan ibu-bapa, Aqish tidak boleh terima dan akan menangis," katanya. 

Sumber kamithemedia

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90

Copyrights @ Berita Sini - Blogger Templates By Templateism | Templatelib