Sunday, 19 October 2014

(11 Gambar) Orang Islam sertai Kempen Sentuh Anjing

Pengunjung mengambil kesempatan menyentuh anjing di acara  “I Want to Touch a Dog” .
Ratusan hadirin hari ini hadir pada acara “I Want to Touch a Dog” – sebuah acara bagi membantu orang ramai terutamanya yang beragama Islam untuk mengatasi persepsi negatif terhadap anjing.

Acara yang bermula pada jam 8 hingga 10 pagi di Central Park, Bandar Utama itu turut memberi peluang kepada orang ramai yang beragama Islam untuk menyentuh anjing sambil diperhatikan oleh pemilik haiwan berkenaan.


Sebelum acara menyentuh anjing bermula, sebuah forum mini oleh penceramah antaranya seorang ustaz, seorang pemandu teksi berbangsa Melayu yang berpengalaman mengendalikan anjing serta doktor haiwan diadakan.

Dalam forum tersebut, hadirin diberi peluang untuk bertanyakan pelbagai soalan dan kemusykilan berhubung haiwan tersebut.

Selepas itu, mereka juga diberi taklimat dan diajar untuk melakukan sertu dengan cara yang betul sekiranya terdapat hadirin yang was-was atau memegang anjing dalam keadaan basah.

Selain menyentuh anjing, acara julung kali yang turut disertai oleh pelbagai lapisan masyarakat itu juga memberi peluang kepada hadirin untuk mempelajari cara-cara untuk berinteraksi dengan haiwan berkenaan.

Terdapat juga ibu-bapa beragama Islam membawa anak-anak mereka ke acara itu bagi memberi pendedahan dan menyentuh haiwan berkenaan.





Samak dilakukan selepas memegang anjing.


Bagi penganjur acara berkenaan, Syed Azmi Alhabshi berkata, beliau gembira dengan sambutan menggalakkan yang diterima pada hari ini.

Katanya, objektifnya untuk mengadakan acara ini juga tercapai apabila rata-rata yang hadir memberi respon positif kepadanya.


"Sambutan amat menggalakkan. Walaupun acara ini hanya dua jam, tapi rasanya ia amat mencukupi. Saya rasa bagus dan objektiftercapai. Apa yang penting kita dapat tengok masyarakat yang majmuk saling membantu.

"Hari ini juga ramai orang Islam yang hadir dan mereka rasa selesa sebab mereka tak was-was dan kita ada ajar cara nak sertu (samak) dan pemilik anjing pun ada bersama. Sebenarnya apa yang penting ialah ilmu pengetahuan," katanya kepada Malaysiakini.

60 comments:

  1. Hoi org malayu tak ada kerja yg berfaedah lagi kah.....mukadimah ajaran sesat.....bodoh bahlul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau yg bodoh...

      Delete
    2. saper kata ajaran sesat dan saper kata org ISLAM tak blh pegang anjing?? blh pegang tapi bersyarat? saper kata org ISLAM tak blh pelihara anjing? boleh pelihara untok menjaga harta benda kita .bkn menjadi sebagai haiwan kesukaan..

      Delete
    3. Bodoh la ko , sentuh anjing ajaran sesat ke ? Memang kes bodoh ni. Anjing tu haiwan jugak , because of your fucking extremist Malay mentality , you are giving the wrong perception of dogs to other humanity, Fuck off . ajaran sesat kepala bapak engkau, pukimak punya sohai

      Delete
    4. Ni lg sorang bodoh jugak dgn agama sendiri pun nak gaduh sampai mcm gitu sekali ....maybe sbb dia tak tahu...tapi ada betul ye jugak kenp nak buat kempen pengang anjing sedangkan byk lg haiwan selain anjing...

      Delete
  2. Good job by Syed Azmi! Leading everyone to love all creatures! Malaysia is proud of you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Speak for yourself dude!!

      Delete
  3. Semakin hari semain pelik dh dunia ni..cuba la buat kempen yg berfaedah sikit...kempen tutup aurat ke...isshhh la...

    ReplyDelete
  4. aku ada bela anjing pn,aku xla ajar nk sentuh2 apetah lg pelok ciom..xyah blaja la kalo anjg liar tu xkn la nk pegang mcm yg di ajar?ilang jari la jwbnye

    ReplyDelete
  5. JAKIM please do something about it?

    ReplyDelete
  6. Dunia akhir zaman... dah takde keje lain ke nak buat... pasni mohon buat pegang khinzir ye...

    ReplyDelete
  7. mainan yahudi untuk menyesatkan umat islam...kiamat kian hampir..
    mana JAKIM...tak nampak ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni lagi satu bodoh, sentuh anjing kiamat pulak, your parents should not have breed you , and please do not breed . use durex fucktard.

      Delete
    2. islam kata anjing dan babi tu najis yang paling berat, maknanya lebih berat n kotor dari tahi.. sanggup pegang..

      Delete
  8. suka hati la kita nak buat apa ... yang kau tu kisah sangat apesal... jaga diri sendiri dulu ...

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Orang yang bodoh2kan orang lain ni sebenarnya die lagi bodoh.. tak tau plak pegang anjing boleh memesongkan aqidah... nape JAKIM must do something... apa kait mengait orang pegang anjing ngan manilusia akhir zaman.. habis taruk profile picture mack up bagai tak haram ke untuk wanita? Habis yang menyokong pegang khinzir tu rasanya dah cukup hebat ke untuk menegur merwka2 yang tu menutup aurat atau melakukan maksiat terbuka? Kerana itulah tugas org Islam sejati...korang tau tak apa beza haram dan najis? Hadoi..tak guna la cakap dengan orang macam korang ni.. ilmu tak sampai ke mana lepas tu nak bodoh2kan orang.. Melayu is bangsa, Islam is agama.. tak pernah sesiapa pon cakap Melayu tak boleh pegang anjing and Islam pon tak pernah ajar yg pegang anjing tu haram.. tak payah la nak share banyak2... korang duduk jek la dengan negativiti korang tu.. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak bertaubat lh...

      Delete
    2. baik mu pegang bewok dri pegang anjing mcm xdok keje lain plok.

      Delete
    3. Dah sah2 anjing tu najis berat...hang ni lebai dari mne yek?

      Delete
  11. Hukum menyentuh anjing

    1. Memang wujud khilaf di kalangan ulama mazhab-mazhab dalam bab tubuh anjing itu najis mughallazah atau tidak. Secara ringkasnya, dalam mazhab syafie menyatakan seluruh tubuh anjing adalah najis mughallazah (Imam nawawi, Mughni Al-Muhtaj, Khatib Syarbini), selain mazhab syafie (yakni mazhab hanbali, maliki, hanafi) menyatakan hanya air liurnya sahaja najis. Ini berdasarkan hadis:

    “Sucinya bejana (bekas) salah seorang daripada kamu yang dijilati anjing adalah dengan dibasuh bejana itu tujuh kali dengan air dan pada basuhan pertama dicampur dengan tanah.”
    [Hadis Riwayat Muslim, Abu Daud dan Ahmad]

    Jadi, hukum menyentuh anjing memang ada khilaf. Yang pasti, haram SENGAJA menyentuh sesuatu yang akan menyebabkan perpindahan najis keatas t
    ubuh kita. Jadi, menyentuh anjing dalam keadaan anjing itu atau tubuh kita basah/lembap/berair, maka haramlah menurut mazhab syafie kerana najis boleh berpindah.

    Kenapa seluruh tubuhnya dianggap najis berat menurut mazhab syafie? Kerana pastinya anjing membersihkan dirinya dengan menjilat. Maka kemungkinan besar air liurnya ada di tubuhnya.

    **Dalam program tersebut, adakah peserta dan trainer yakin sepenuh jiwa anjing tersebut tidak menjilat tubuhnya? Dan adakah semua mereka yakin benar anjing atau tangan mereka dalam keadaan kering? Jika tak yakin, bodoh namanya. Jika pegang pada "alaaa.. lepas pegang boleh sertu (samak ikut sesetengah pemahaman orang)", ikut hukum fiqh, sengaja meletakkan diri dalam keadaan menyusahkan juga dibenci agama.

    Hukum membela anjing

    2. Namun tiada khilaf dan telah ijmak (sepakat) antara semua ulama-ulama muktabar muttaqaddimin dan mutaakhirin bahawa, tidak dibenarkan seorang Islam untuk membela anjing menjadi haiwan belaan, sebagaimana kita bela kucing, yang kita peluk, cium, belai dan sebagainya, KECUALI membela atas 5 sebab yang dibenarkan, iaitu:

    i. Untuk menjaga harta
    ii. untuk menjaga tanaman
    iii. untuk menjaga ternakan
    iv. sebagai anjing untuk memburu
    v. menjaga keselamatan keluarga

    "Nabi SAW bersabda: Barang siapa memelihara anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternak, maka setiap hari pahalanya berkurangan satu qirath."
    [Hadis Muttafaq 'Alaih]

    Daripada Abdullah bin Umar dia berkata: "Aku mendengar Nabi SAW bersabda: Sesiapa memelihara anjing selain anjing untuk berburu atau anjing menjaga binatang ternak, maka pahalanya akan berkurang dua qirath setiap harinya."
    [Riwayat Bukhari no. 5059 dan Muslim, no: 2940]

    ReplyDelete
  12. Juga daripada Ibnu Umar berkata: "Rasulullah SAW memerintahkan supaya membunuh anjing kecuali anjing untuk berburu atau anjing untuk menjaga kambing atau menjaga haiwan ternak."
    [riwayat Muslim no. 1571]

    "Barangsiapa memelihara anjing tidak untuk keperluan berburu atau penjagaan (harta/keluarga/diri/ternakan/ternakan), maka pahalanya akan berkurang sebanyak s
    atu qirath bagi setiap hari"
    [Hadis Muttafaq 'Alaih]

    Daripada Aisyah r.a beliau berkata: “Telah berjanji Jibril dengan Rasulullah akan datang dalam suatu waktu, pada ketika janji itu telah tiba waktunya, Jibril tidak datang. Di tangan Nabi ada sebatang tongkat, maka baginda buang tongkat itu sambil berkata: “Tuhan dan RasulNya tidak akan menyalahi janji”. Kemudian Nabi melihat ke sebelahnya, maka baginda melihat ada anak anjing di bawah tempat tidurnya. Maka baginda bertanya: “Bila masuknya anjing ini?” Siti Aisyah menjawab: “Saya tidak tahu”. Lalu disuruh usir keluar anjing itu. Setelah anjing itu keluar datanglah Jibril dan Nabi terus bertanya: “Engkau berjanji denganku akan datang dan aku menunggu tetapi engkau tidak datang”. Jawab Jibril: “anjing yang berada di rumahmu yg menghalangi aku, kerana Kami (Malaikat) tidak masuk ke dalam rumah yang ada di dalamnya anjing dan gambar"
    [Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim]

    Syaratnya:
    1) HARAM bela anjing di dalam rumah
    2) WAJIB beri makan minumnya
    3) HARAM mendera atau mencederakannya
    4) HANYA atas 5 sebab di atas sahaja

    **Peserta-peserta program tu dah peluk, sentuh, belai anjing. Adakah ia dibenarkan? Tidak sama sekali.

    3. Walaubagaimanapun, anjing tetap bukanlah haiwan yang wajar dicaci, dihina, dibelasah, dibunuh sewenangnya, dipukul, diseksa atau apa sahaja salah laku. Anjing tetap haiwan yang wajar diberi kasih sayang dan belas ihsan, kerana ia tetap makhluk Allah. Telah ada hadis panjang mengisahkan tentang seorang yang banyak dosa, yang memberi anjing minum, dimasukkan ke syurga kerana pahalanya memberi minum kepada anjing itu. Namun dalam hadis tu takde pun kata si pemberi minum tu peluk cium belai anjing tu. Cukup sekadar memberi keperluan kepada anjing kita dah dapat pahala.
    ,
    **tak kisah lah yang buat program ni dari golongan mana atau puak mana, yang salah, saya bantah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih fatihabatrisya...penerangan yg bermanfaat...jgn gadoh2 kalau x tahu hukum hakam....buat research dulu..k..islam itu mudah jika kita permudahkan...tp harus ikut hukum syarak yg betul....

      Delete
    2. Bismillah....t kasih fatihabatrisya. Penerangan yg jelas dan padat. Inilah cara yg sesuai bg memberi pencerahan buat org2 yg ilmu dunianya tinggi tapi ilmu akhirat kurang...moga Allah mengampuni segala dosa2 kita. Amiin

      Delete
    3. Tkasih fatiha..
      Utk membuat sesuatu yg berkaitan agama dn hukum wajib mndalami dn memahaminya dlu, bkn setakat mngambil isi dn fatwa pd dasar nya shj..
      Jakim sila beri pencerahan kpd semua umat islam, kita tdk mahu nti ank cucu kita sewenangnya menyentuh dn membeli anjing..kdg pemahaman dn penerangan yg salah dn tidak jelas menyesatkn pemikiran kita dn generasi akn dtg yg sememangnya semakin tipis ilmu iman nya...

      Delete
  13. Habis laa.....bila dah haram nak jadi kan halal....lepas ni buat plak yer pegang babi kaa...xpun pegang buah dada kaa...sy xkawen lg....teingin gak nak pegang...hahhahhaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kelakar lah statement awak.memang xnak bukakkan minda dan hati ke fkir balik pasal benda ni?

      Delete
    2. Eiii ko xnak pegang zakar aku ke? Basah btg aku kalu ko pegang..so hottt...dr ko pgang buah dada bkn muhrim baik ko pegang btg aku bila stim boleh ak tutuh belakang ko hidup2

      Delete
  14. Syed Azmi Alhabshi... mintak pencerahan, adakah kamu buat research sbelum ini? uztaz mana yg menyokong anjuran kamu ni.. beri kami rujukan kamu supaya kita x beri tanggapan yang salah kpd non muslim...

    ReplyDelete
    Replies
    1. diluluskan dato setia mohamad adzib bin mohd isa. pengerusi MAIS. siap ade "selamat maju jaya" lagi dekat approval letter. google la smpi jumpa

      Delete
  15. Memang sekarang anda semua yang sokong tak nampak kesannyer... Cuba korang pikir jauh sikit... Anak cucu korang yang semakin open disebabkan korang terlalu open harini... Tak hairan jika nnti bila anda semua tua... anda akan tidur dengan anjing peliharaan dirumah anak cucu anda... sebab perspektif mereka yang diterapkan ngan nilai2 murni yang korang sendiri banggakan sekarang. Kempen2 kecik macam ni lah yang akan sikit hari lagi akan berkembang... konon Islam Itu Mudah...Tapi ini bukan bermaksud Korang Boleh Amik Mudah...

    ReplyDelete
  16. Astaghfirullahalazim . Moga Allah lindungi kita semua . Moga Allah beri kita pencerahan dalam memahami agamaNya . Dan moga kita semua tidak melakukan perkara perkara yg buleh mngudang kmurkaan Allah . Aamiiin .

    ReplyDelete
  17. Setuju wat kempen ttup aurat tu.memang patut sangat.sebagai wanita,saya malu tengok pakaian wanita muslim yang tak menggambarkan agama yang sebenar.

    ReplyDelete
  18. I want to touch a Pussy.make that happen...pls

    ReplyDelete
    Replies
    1. me too bro, me too. puns unintended

      Delete
    2. Come here touch n suck my penis...much better than u touch a smelly pussy...arggghh baby pls suck my cock

      Delete
  19. Bodoh bahlul pegang anjing ishh2 apelah nak jadi dgn org melayu zaman sekarang ni.... sape yg buat program ni memang lebih teruk dari bodoh! buat la program berfaedah bagi menyedarkan orang seperti menutup aurat!

    ReplyDelete
  20. Xyah gaduh2.. kita sume xperlu kuar kata2 yg keji.. bila kita was2 dgn sesuatu keadaan adalah lbh baik kita rujuk Al-quran sbg pencerahan.. lbh bagus jika ade bersama kita seorg yg pakar dlm hukum ilmu agama.. xperlu dijerit2kan kata2 kesat di sini..

    ReplyDelete
  21. Apa tujuan memegang anjing? Ada sebab yang masuk akal tak? Kalau untuk buang rasa takut, mungkin tak payah kutt. Mesti ada sebab kenapa nak pegang haiwan tu. Habis tu, yang anjing terkena baju semua tu, bagaimana? Nak samak jugak baju tu? Aktiviti ini mungkin akan menimbulkan ketidakfahaman. Kalau orang yang kurang ilmu, mungkin dia akan anggap pegang anjing ni boleh pegang saja2 dan tak payah buat proses seterusnya. Lebih baik kita jangan buat daripada ia akan menimbulkan perkara seperti ini. Mendapat tentangan daripada orang ramai. Mungkin segelintir menyokong. Saya hanya comment. Lepas ni takut ada program sentuh khinzir. Moga2 dijauhkan perkara sebegitu. ��

    ReplyDelete
  22. Aku suka pegang2 dan belai2 betina muslim dalam lakonan jee..sebab hukumnya halal.!!!

    ReplyDelete
  23. Dulu2 masa mengaji petang darjah 6.. ade 1 topik psl tanda2 hari kiamat. Ustaz yg mngjr sy ckp nt akn smpai 1 msa ORG YG BODOH JADI KETUA KPD ORG YG PANDAI.. DAN TIADA LAGI ORG NAK AMIK PEDULI CAKAP PARA ULAMA ATAU MUFTI UTK DIJADIKAN PANDUAN.
    Huhuu... oh ustaz, adakah ini yg kau maksudkan 14 thn yg lalu. oh tidakkkkk!!!!
    Astaghfirullahala'zim. Ya Allah, Selamatkan seluruh umat islam. Amin

    ReplyDelete
  24. mcm xdok keje lain nok pegang anjing. pegang la binatang lain bewok ke rima ke. pelik2 org melayu lening..sibuk nok pegang anjing, Nabi kbo doh kn akhir zaman nti org akan jdi huru hara manusia mkin lama mkin xdok ilmu.

    ReplyDelete
  25. sibodoh2 yang pakai tudung tu kenapa bangga sangat nak sentuh anjing??? Jangn ingat ko dah moden sangat. Banyak lagi kerja berfaedah boleh buat kat atas dunia ni sebelum kiamat. Kenapa perlu buat kerja bodoh tu. Si penganjur tu pun hai tak tau nak cakap. Sakit sangat hati aku tengok orang2 yang tau berfikir ni. STUPID...

    ReplyDelete
  26. Memang BODOH, BANGSAT sapa2 yang sentuh binatang tu. Harap pakai tudung tapi BODOH... MEMALUKAN.. MEMANG SIAL BETUL. Aku memang tak puas hati tengok muka2 sibodoh2 yang bertudung tu pegang binatang haram ni. Lepas ni korang peganglah pulak babi. Nak moden sangat konon. BODOH, SIAL.

    ReplyDelete
  27. Sy hairanlahh ngape obsessed sngt dengan sentuh bab? Im chinese. Tpi sy xpernah nak pegang babi pon. Memang pelik lahh.....!

    ReplyDelete
  28. Islam mmg mudah,jangan nak susah2 kan. Islam agama syumul,jgn nak pertikaikan. Hak dan batil tu kita kena tahu. Hari ni blaja pegang anjing kita samak kira setel,lpas ni apa plak? Tepuk dada tanya iman.

    ReplyDelete
  29. http://youtu.be/FZNVTpXClEY

    ReplyDelete
  30. Salam.....saya nak bagi pendapat sikit tentang perkara ini.tentang haramnya anjing,babi dan lain lain yg diharamkan dlm agama kita.rasanya kita dh di ajar dari kecik,yg haram tetap haram kita tak boleh mengubah hukum Allah SWT.walaupun kita boleh pegang anjing yg berada didlm keadaan kering,lebih baik kita elakkan memegangnya.utk penganjur pulak anda seorang yg berilmu mafaatkanlah ilmu itu di jln benar....perkara yg anda lakukan ini akn membuat akidah umat islam di malaysia akn jatuh..

    ReplyDelete
  31. Yang mana dah sentuh tu.pakat2 lah bertaubat ya. Najis tu weiii!!

    ReplyDelete
  32. I loveeeeee batang ...n I loveeee cock so much...come here suck my cock plssss

    ReplyDelete
  33. At 1st place x payah rasanya anjurkn event ni..u live in msia ..our country punya sensitivity sgt tinggi..knapa x buat event mcm i want to touch al quran..pakat ramai2 datang mengaji sama2 smpai khatam kt tmpat terbuka..x nk pulak pikir event camtu..dok sibuk nk touch2 dog kenapa??..utamakn yang disuruh Allah..ustaz dkt sek agama dulu masa ajar halal haram xde pulak buat demo bwak anjing suruh student pegang then samak..pada yg hardcore sokong event tsb mungkin anda ada ideologi sendiri..semuanya sudah tertulis dan siapa kita untuk mempertikaikan

    ReplyDelete
  34. I think kena tengok kawasan tempat event itu diadakan and tengok pulak jenis2 Melayu yang hadir. Bandar Utama tu kan kawasan org2 Melayu elit yg so-called Modern Muslims. Memang nampak sgt lah kekuatan iman org2 Melayu elit nowadays. Sayang nya. Sia2 kekayaan, ilmu dan pakai tudung jika hukum basic dimain2kan.

    ReplyDelete
  35. Sesiapa yg beragama ISLAM yg menyokong kempen tersebut,persoalan nya,adakah kalian gunakan akal kalian dengan baik???banyak lagi cara nak mengasihi haiwan.tak perlu sampai nak pegang anjing bagai..tuu,yg kucing terbiar merempat tu,kenapa tak nak tolong cuci badan kucing tu??dapat pahala..sentuh anjing tanpa sebab,apa yg anda dapat??anda dapat tunjukkan kebodohan anda kepada orang yg berilmu dn guna akal dengan baik..pergi mengaji ilmu,jgan terlalu kejar sangat ilmu kat universiti,akhirnya ilmu agama pun xtau..sayang seribu kali sayang..

    ReplyDelete
  36. jiran cina saya pun tahu sensitiviti umat islam. dia tak benarkan anjingnya dekat dgn kami jiran2 muslim. anjingnya pun tidak dibenarkan berak bersepah2 di rumah jiran. dia hairan kenapa org2 islam sibuk nak pegang anjing dlm program tu.

    ReplyDelete
  37. Allahhuakbar!!!!!!!!tolong la jgn jadi kuli kpd fahaman gila mcm ni..tlg la insaf wahai melayu...kenape la bangsa melayu senang sgt nk di porakperandakan..kite bangsa yang mulia,,bangsa yang kuat,,bangsa yg bersatupadu..sila la insaf kpd semua yg terlibat..bukak mata hati anda,tgk ape agenda bangsa lain terhadap melayu..jgn jd.manusia yg x berotak sbb manusia ialah sebaik baik kejadian

    ReplyDelete

Top Ad 728x90

Copyrights @ Berita Sini - Blogger Templates By Templateism | Templatelib