Friday, 28 March 2014

Lokasi Operasi SAR Diubah Ke Timur Laut Perth

Lokasi SAR diubah ke timur laut Perth.
LOKASI mencari serpihan pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu kini bertukar lokasi susulan petunjuk baharu yang lebih dipercayai oleh Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA).
Menurut  kenyataan pihak AMSA, hasil maklumat yang disampaikan oleh pasukan penyiasat antarabangsa di Malaysia, kawasan pencarian asal akan diubah lokasinya 1,100 km ke Timur Laut.
Sebuah daripada agensi penyiasat iaitu Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB), telahpun memeriksa maklumat yang diberikan dan berpendapat maklumat itu adalah paling kukuh kemungkinannya untuk mengesan kawasan serpihan.
Kawasan pencarian baharu itu dianggarkan merangkumi kawasan seluas 319,000 kilometer persegi, kira-kira 1,850 kilometer ke barat Perth.
Maklumat terbaharu ini adalah berdasarkan analisa data radar antara Laut China Selatan dan Selat Melaka sehingga hubungan radar terputus.
Hasil siasatan juga mendapati pesawat terbang lebih pantas dari masa yang dianggarkan sebelum ini, menyebabkan peningkatan penggunaan minyak dan berkemungkinan mengurangkan jaraknya menuju ke Lautan Hindi.
ATSB juga berpendapat maklumat akan lebih diperincikan oleh pasukan penyiasat yang kini terus menganalisa maklumat radar.
Pertubuhan Perisikan-Geopatial Australia  juga dilaporkan kini sedang berusaha mendapatkan imej satelit di kawasan baharu ini.
Sementara itu keadaan cuaca dlaporkan semakin baik dengan 10 pesawat telah ditugaskan untuk meneruskan misi pencarian hari ini.
Ia termasuk dua  kapal P3 Orion milik Tentera Udara Australia, sebuah jet milik pasukan Pengawal Pantai Jepun, sebuah P3 Orion milik Jepun, Sebuah P3 Orion milik Republik Korea dan sebuah pesawat Hercules 130 milik Republik Korea.
Sebuah P3 Orion milik Tentera Udara Diraja New Zealand, sebuah  Ilyushin IL-76 milik tentera China, sebuah P8 Poseidon milik tentera laut Amerika Syarikat dan sebuah pesawat awam untuk tujuan komunikasi turut menyertai operasi.
Sebuah lagi pesawat P3 Orion turut diletakkan dalam keadaan bersedia di pelabuhan Pearce sekiranya terdapat penemuan baharu.
Ketika ini terdapat enam kapal di kawasan pencarian termasuk HMAS Sucess dan lima kapal milik China.
AMSA dan ATSB dijangka akan mengadakan satu siding akhbar mengenainya.
Penerbangan MH370, membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, KLIA pada 12.41 pagi 8 Mac dan hilang daripada skrin radar semasa terbang di Laut China Selatan. – MYNEWSHUB.MY

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90

Copyrights @ Berita Sini - Blogger Templates By Templateism | Templatelib