Monday, 3 March 2014

(4 Gambar) FAM kutuk Ultras Malaya, sifatkan bukan penyokong tapi samseng

Penyokong Ultrs Malaya membakar suar.
Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia, Datuk Seri Subahan Kamal menyelar tindakan kumpulan Ultras Malaya membakar suar dan membaling bom asap ketika aksi persahabatan antara pasukan negara menentang Filipina di Stadium Selayang, malam kelmarin.
Sambil marah dan kecewa dengan insiden yang memalukan imej bola sepak negara itu, Subahan yang juga pengurus pasukan Harimau Malaya menyifatkan perbuatan yang dilakukan kumpulan penyokong berkenaan sebagai samseng dan tidak bertamadun.
“Ini bukan penyokong tapi samseng. Jika mereka benar-benar penyokong sejati, mereka tidak akan berbuat demikian (bakar suar dan baling bom asap), mengeluarkan kata-kata lucah dan memaki hamun,” katanya selepas perlawanan yang berkesudahan seri tanpa jaringan itu. 
Perlawanan pertama Harimau Malaya di bawah bimbingan pengendali sementara, Datuk Ong Kim Swee tercemar pada minit ke-30 apabila kumpulan Ultras Malaya yang merancang mengadakan protes terhadap 30 tahun kepimpinan Presiden FAM bertindak di luar jangkaan dengan membakar suar dan membaling bom asap.


Akibatnya, perlawanan itu terhenti lapan minit dan ia jelas mengganggu rentak anak buah Kim Swee selepas aksi disambung semula kerana sebelum itu mereka melancarkan serangan bertali arus menyerang kubu The Azkals.
Penjelasan kumpulan Ultras Malaya
Sementara itu, ”Kami memang sengaja buat,” demikian reaksi wakil Ultras Malaya mengenai kejadian bakar suar dan balingan bom asap ketika aksi persahabatan antarabangsa antara Malaysia dan Filipina di Stadium Selayang, malam kelmarin.
Wakil kumpulan itu yang hanya mahu dikenali sebagai Lekir berkata, tindakan itu sebagai bukti suara penyokong bola sepak tempatan yang mula muak terhadap Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang didakwa sudah gagal.
“Memang tindakan itu dibuat dengan sengaja dan mahu malukan FAM. Ultras Malaya sebagai landasan kepada suara peminat di negara ini, malah pada perlawanan semalam (kelmarin) seluruh stadium turut bersama kami.-Berita Harian

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90

Copyrights @ Berita Sini - Blogger Templates By Templateism | Templatelib