Thursday, 6 February 2014

Taib Mahmud bakal dilantik Yang di-pertua Negeri Sarawak Baru?

 
Tan Sri Taib Mahmud
Selepas spekulasi berterusan mengenai masa depannya dalam politik diperkatakan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, orang kuat Sarawak ,Tan Sri Abdul Taib Mahmud kini dilihat bersedia untuk melepaskan jawatannya.
Namun dalam masa yang sama cakap-cakap mula kedengaran bahawa Ketua Menteri itu turut bersedia untuk dilantik menjadi Yang di-Pertua Negeri.
Ramai di kalangan ahli politik dan pengamal media berpendapat keinginannya untuk meletak jawatan sebagai Ketua Menteri hampir pasti selepas pengumuman bahawa tempoh bagi Ketua Negara Tun Muhammad Salahuddin akan hanya dilanjutkan daripada 5 Disember 2013 sehingga 28 Februari tahun ini.
Jangkaan itu mula timbul selepas pemimpin yang memerintah Sarawak sejak 1981 itu memanggil mesyuarat tergempar bersama Ahli Majlis Tertinggi Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) negeri hujung minggu ini.
Mereka percaya bahawa Abdul Taib akan mengumumkan hasratnya itu pada mesyuarat berkenaan.
Abdul Taib yang memegang jawatan tertinggi di negeri ini sejak 33 tahun lalu adalah pemimpn kerajaan yang berkhidmat paling lama di negara ini.
Berita mengenai jangkaan Abdul Taib akan mengundur diri sebagai Ketua Menteri tidak lagi memberi kesan buruk kepada syarikat yang ada kaitan dengan Sarawak di Bursa Malaysia.
Cahya Mata Sarawak yang 43 peratus sahamnya merupakan milik keluarga Abdul Taib merupakan antara kaunter rugi terbesar apabila ditutup pada Rabu dengan kadar 2.6 peratus ke RM7.24.
Walaupun beberapa ahli-ahli politik yakin bahawa Abdul Taib akan mengundur diri sebagai ketua kerajaan untuk menjadi Tuan Yang Terutama, timbul juga pendapat yang mengatakan bahawa "perkara itu tidak akan berlaku dengan cepat".
Ahli MT PBB, Datuk Idris Buang berkata laporan bahawa Abdul Taib akan meletak jawatan pada akhir bulan ini hanya spekulasi.
"Taib masih diperlukan bagi pembangunan SCORE (Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak) dan agenda Sarawak," tambah beliau.
Menteri Perumahan, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, yang juga anggota kanan PBB berkata: "Beliau pernah menyatakan sebelum pilihan raya negeri lepas bahawa tempoh ini adalah yang terakhir untuknya. Dalam tempoh yang akan berakhir pada Jun 2016 ini beliau memberikan isyarat untuk berundur. Ia mungkin esok atau bulan depan. Ia boleh jadi bila-bila masa sahaja tapi yang pasti dalam tempoh ini.
"Walaupun kita mahu beliau untuk teruskan tugasnya, tapi faktir umur makin meningkat. Persediaan perlu dibuat untuk seseorang mengambil alih jawatan itu. Kami akan serahkan kepada beliau untuk membuat keputusan. Beliau mengetahui yang terbaik apabila mahu bersara dan kepada siapa tanggungjawab itu akan diberikan."
Menteri Perumahan dan Pelancongan, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg memilih untuk berdiam diri mengenai perletakan jawatan Abdul Taib.
"Saya tidak akan ulas mengenai spekulasi," katanya.
Presiden PRS, Tan Sri Dr James Masing ketika ditanya sama ada Abdul Taib yang kini berusia 78 tahun akan meletakkan jawatan berkata: "Saya percaya beliau akan berbuat demikian. Tapi hari, bulan dan tahun untuknya bersara terpulang kepada keputusannya. Berikan beliau masa dan ruang untuk berbuat demikian. Untuk menjadi penggantinya, PRS akan mengikuti sesiapa keputusan PBB dan kepimpinan tertinggi BN."
Sementara itu, pensyarah kanan Universiti Malaysia Sarawak, Dr Jeniri Amir berkata, Abdul Taib mungkin mengumumkan persaraan beliau pada hujung minggu ini .
"Masanya hampir tamat. Banyak kali beliau berjanji akan melepaskan jawatannya dan masanya telah tiba untuk beliau untuk memenuhi janjinya ity," katanya.-mstar

2 comments:

 1. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
  Baca selanjutnya...

  ReplyDelete
 2. Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
  Baca selanjutnya...


  Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...  Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

  ReplyDelete

Top Ad 728x90

Copyrights @ Berita Sini - Blogger Templates By Templateism | Templatelib