Friday, 20 December 2013

Hafiz Hamidun cipta fenomena tersendiri

Hafiz Hamidun
BERJAYA mendapat sambutan menggalakkan menerusi album, Zikir Terapi, pada tahun lalu, Hafiz Hamidun, tidak membiarkan peminatnya menunggu lama. Tampil dengan album Zikir Terapi 2 pada Jun lalu, akui Hafiz, kedua-dua album itu berjaya mencipta fenomena sendiri.

"Alhamdulillah, Zikir Terapi berjaya dijual sebanyak 250,000 salinan. Untuk album Zikir Terapi 2, ianya turut menunjukkan peningkatan.

"Sehingga kini, kami mengeluarkan 50,000 salinan untuk Zikir Terapi 2 dan saya percaya angka itu akan terus meningkat dari semasa ke semasa.

"Ia merupakan penghargaan yang bernilai buat saya kerana trend lagu zikir ini semakin mendapat tempat di hati peminat," katanya yang turut bertindak sebagai penyusun muzik dan juru adun album berkenaan.

Album Terapi Diri 2 mengandungi 11 lagu termasuk Rabbi Zidni, Ilahi Last, Zaljalali Wal Iqram, Malikul Haq, Allahu Ya Rahman, Maghfirah, Tubna Ilallah, Subhanallah Walhamdulillah, Karimu Antallah, Rabbibil Mustofa dan Habib.

Selain Zikir Terapi dan Zikir Terapi 2, sebelum ini, Hafiz memiliki album solo lain termasuk Syukran pada tahun 2009.

Walaupun sebelum ini, usaha dakwahnya pernah dikritik, namun Hafiz tidak pernah memandang ke belakang dan menganggapnya sebagai cabaran.

"Ada segelintir pihak mempertikaikan cara penyampaian lagu dan imej saya, namun ia tidak menjadi 'kudis' buat saya. Saya hormat pandangan semua orang, namun saya juga mempunyai cara saya sendiri.

"Saya mahu menjadikan zikir ini satu fenomena dan di mana sahaja mereka berada, mereka boleh berzikir dengan irama. Lagipun, peminat saya terdiri daripada pelbagai lapisan umur iaitu dari 13 hingga 40 tahun.

Album pertama Zikir Terapi Diri.
"Usaha dakwah ini akan diteruskan selagi ia berada di paksi yang betul," katanya yang mengakui penglibatan dalam bidang seni bukan berdasarkan hiburan semata-mata.

Malah, tambah Hafiz lagi dia tidak mempunyai sebarang masalah sekiranya ada di kalangan penyanyi atau pemuzik tampil dengan cara yang sama dalam menyampaikan dakwah.

"Saya tak kisah kalau ada yang nak cuba menggunakan cara yang sama untuk berdakwah kerana adalah untuk masyarakat.

"Dalam industri, kita memerlukan persaingan sihat kerana ia bukanlah sesuatu perkara yang memudaratkan," katanya.

Di usia lewat 20-an, mungkin ramai di kalangan sahabatnya yang telah berkeluarga dan memiliki anak.

Album Zikir Terapi Diri 2
Namun, bagi Hafiz, jauh di sudut hatinya turut berhasrat  melengkapkan kehidupan dengan kehadiran isteri dan anak-anak.

"Siapa yang tak nak berkahwin dan memiliki keluarga sendiri. Namun, buat masa ini, saya tak mahu terlalu terbuka bercerita mengenai kehidupan peribadi.

"Saya ada berkawan dengan wanita, namun saya takut nak bercerita, takut tak jadi pula.

"Insya-ALLAH, sasaran saya adalah pada tahun hadapan. Jika ada jodoh, adalah. Apa pun, saya berserah pada kuasa Yang Maha Esa," katanya yang mengakui lebih tertarik dengan wanita yang kelakar, pandai memasak dan suka melancong.

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90

Copyrights @ Berita Sini - Blogger Templates By Templateism | Templatelib