Wednesday, 4 December 2013

7 Gambar Banjir di Pahang semakin buruk, Kuantan hampir lumpuh

Terminal Sentral Kuantan Pahang.
Banjir di Pahang kini dilaporkan semakin buruk apabila lebih 9,000 mangsa banjir dipindahkan ke pusat pemindahan sehingga 8 malam ini.
Menurut Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang, sehingga kini 9,030 mangsayang melibatkan 2,095 keluarga dipindahkan di lima daerah.
“Sebanyak 69 pusat pemindahan beroperasi di daerah Maran, Pekan, Rompin, Kuantan dan Jerantut.


“Kuantan mencatatkan jumlah mangsa paling ramai iaitu 3,672 orang membabitkan 916 keluarga di 33 pusat pemindahan.
“Di Rompin pula 859 keluarga dengan 3,249 mangsa ditempatkan di 13 pusat pemindahan,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.
Di Pekan, 932 mangsa dipindahkan ke 13 pusat pemindahan manakala di Maran, 1,124 mangsa banjir ditempatkan di sembilan pusat pemindahan.
Di Kolej Shahputra.

“Jerantut pula merupakan daerah terbaharu yang mengalami banjir yang mana satu pusat pemindahan dibuka membabitkan 62 mangsa daripada 12 keluarga,” kata jurucakap itu.
Katanya, laluan yang ditutup bagi kenderaan ringan, Kilometer (KM) 28 Kuantan-Sungai Lembing, KM36 Jalan Gambang-Kuantan, KM16 Jalan Nenasi-Pekan, KM145 Jalan Jerangau-Jabor, KM72 Jalan Kuantan-Segamat dan KM10 Jalan Kuantan-Pekan.
Katanya, setakat ini tiada kemalangan jiwa dilaporkan akibat banjir.
Di JERANTUT, Ketua Polis daerah itu, Superintendan Azid Ismail berkata, lebih 10,000 penduduk di kawasan rendah sepanjang Sungai Tembeling dan Sungai Pahang dinasihati supaya bersedia untuk berpindah berikutan paras air di kedua-dua sungai semakin naik.

Sekitar bandar Kuantan.
Azid berkata, hujan yang tidak berhenti-henti sejak tiga hari lepas memang dijangka menyebabkan banjir di kawasan rendah terutama di Hulu Tembeling dan kawasan tebing sungai.
“Penduduk dinasihatkan supaya tidak turun ke Sungai Tembeling atau Sungai Pahang ketika air naik sebaliknya berpindah segera jika berlaku banjir bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini,” katanya.
Pengusaha bot penambang dan 50 pengusaha bot pelancong di Taman Negara juga dinasihatkan supaya menghentikan sementara perkhidmatan mereka.
“Pengusaha bot perlu mengutamakan keselamatan penumpang,” katanya.
Sementara itu jumlah mangsa banjir yang dipindahkan di empat daerah meningkat kepada 4765 daripada 1018 keluarga.- Bernama

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90

Copyrights @ Berita Sini - Blogger Templates By Templateism | Templatelib