Wednesday, 6 March 2013

Rumusan Sebenar Krisis Di Sabah

Pasukan ATM
AKHIRNYA setelah lapan anggota polis termasuk beberapa pegawai kanan terkorban barulah tentera dibenarkan untuk mengakhiri pencerobohan gerombolan yang mendakwa mereka sebagai anggota tentera Kesultanan Sulu.

Ramai mengharapkan dengan tindakan terakhir ini pencerobohan yang jelas menggugat kedaulatan negara itu dapat dihapuskan. Tindakan yang ditunggu-tunggu ini melegakan perasaan orang awam, khususnya di kawasan berhampiran pantai timur Sabah seperti Lahad Datu, Semporna, Tawau dan Sandakan yang berhadapan beberapa kilometer sahaja dari kepulauan Tawi-tawi dan Sulu.

Gerombolan tersebut mula menceboroh negara ini di Kampung Tanduo dalam Felda Sahabat, Lahad Datu sejak 11 Februari, menggugat bukan sahaja keselamatan rakyat tempatan, tetapi lebih serius ceroboh kedaulatan negara ini.

Mulanya mereka tidak ramai tetapi bertambah kepada lebih 200 orang yang semuanya datang dari beberapa kepulauan Filipina berdekatan pantai itu.

Tidak pula diketahui apakah tambahan anggota itu hanya dari Simunul dan Jolo atau terdiri daripada orang Filipina yang sudah pun berada di kawasan timur Sabah.

Inilah yang menggelisahkan rakyat tempatan kerana ramai tidak mengetahui siapa mereka itu sebenarnya memandangkan ramai rakyat Filipina dari kawasan sama seperti Tawi-Tawi dan Sulu sudah pun menetap di Sabah, malah ada yang sudah pun mempunyai Kad Pengenalan Malaysia.


Pihak penceroboh Sulu
Jika tidak ditangani dengan baik ia mungkin akan lebih rumit dan berpanjangan yang mengingatkan kita kepada pertempuran bertahun-tahun antara puak pemisah Moro dengan tentera Filipina.

Bagaimanapun kenyataan beberapa pihak yang berasal dari daerah Filipina itu seperti orang Suluk dan Cocos yang membantah pencerobohan dan menyokong sebarang tindakan pasukan keselamatan untuk memulihkan keadaan amat melegakan dan dialu-alukan.

Namun timbul persoalan bagaimana ia boleh berlaku, bagaimana pihak berkuasa mulanya tidak memandang pencerobohan itu sebagai serius.Alih-alih jumlah mereka sudah lebih 200 orang walaupun kepungan telah dilakukan di sekeliling Kampung Tanduo. Mereka boleh pula menembak dengan roket. Dari mana mereka peroleh senjata itu?

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin berkata, mereka ini semuanya adalah pertempur veteran (combat veteran) selain mempunyai taktik serangan gerila yang baik, bukannya orang biasa yang tidak pernah mengangkat senjata.

Mulanya pihak polis berkata mereka ini masuk sebagai nelayan. Persoalannya kalau nelayan apakah pihak imigresen atau kastam tidak perlu memeriksa mereka? Boleh pula bawa roket dan pelancarnya?

Nampaknya perjalanan ulang-alik tanpa sebarang sekatan adalah perkara biasa di perairan di situ selama ini dan tentunya laluan itu begitu mudah dibolosi serta dimasuki sesiapa saja walaupun tidak mempunyai sijil perjalanan sah?

Hanya apabila berlaku pertempuran dan anggota polis terkorban barulah nampak ada sedikit kesungguhan untuk mengepung dan menghapuskan gerombolan mencemaskan itu.

Lokasi pertempuran
Dikatakan kita mahu berunding supaya tidak berlaku pertumpahan darah. Memang niat kita baik tetapi kita tidak mempunyai maklumat betul mengenai gerombolan itu.

Dari awal lagi mereka ini dengan mendapat arahan daripada orang yang menggelar dirinya sebagai waris sebenar kesultanan itu tidak mahu berkompromi daripada desakan tidak masuk akalnya mahu ambil kawasan yang didakwa menjadi milik kesultanan itu.

Semua ini mungkin salah kita juga apabila mengiktiraf orang ini sebagai waris kesultanan - mula beri sagu hati kepadanya sejak zaman Tunku Abdul Rahman dahulu ketika Malaysia hendak ditubuhkan pada September 1963.

Sebenarnya sudah tiba masa kita membatalkan saja pemberian sagu hati itu yang seolah-olah memberi pengiktirafan bahawa beliau adalah waris sebenar Kesultanan Sulu walhal masih terdapat beberapa lagi waris kesultanan itu yang mendakwa mereka adalah waris sebenarnya.

Kita sepatutnya mengikut apa yang dilakukan kerajaan Filipina yang tidak langsung mengiktiraf kesultanan itu lagi.-sinar

2 comments:

 1. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...  Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
  Baca selanjutnya...  Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage.Baca selanjutnya...  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...  Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

  ReplyDelete
 2. #prayforsabah...semoga anggota keselamatan kita berjaya hauskan musuh!

  http://malaysia4news.blogspot.com/

  ReplyDelete

Top Ad 728x90

Copyrights @ Berita Sini - Blogger Templates By Templateism | Templatelib