Tuesday, 5 March 2013

Bangsa Sulu Suspek Kes Pembunuhan Dirang

Dirang

Ketika negara sedang berhadapan ancaman daripada pihak penceroboh Sulu di negeri Sabah, seorang bangsa mereka adalah suspek kes pembunuhan adik Dirang yang berlaku tahun lepas. Seorang pakar sains mengesahkan, analisis terhadap profil ujian asid deoksiribonukleik (DNA) Muidin Maidin, 26, lelaki berketurunan Sulu sepadan dengan calitan spesimen daripada vagina dan dubur Nurul Nadirah Abdullah atau Dirang yang mati dibunuh dan dibakar tahun lalu.
Bagaimanapun, Pegawai Sains dari Jabatan Kimia Cawangan Negeri Johor, Adrieanne Reeza Alwi yang juga saksi ke-18 kes pembunuhan kejam itu gagal memastikan sama ada mangsa telah dirogol atau tidak oleh buruh kontraktor tersebut.
"Profil (DNA) berkenaan ditemui pada dua putik kapas yang ditandakan sebagai E31 dan E32 yang diambil daripada kanak-kanak itu.
"DNA itu juga menunjukkan sel yang diperoleh bukan jenis spermatozoa dan air mani sebaliknya kemungkinan daripada sel kulit, air liur dan air peluh.
"Antara satu kemungkinan DNA boleh berada dalam vagina seseorang mungkin disebabkan peneterasi tanpa ejakulasi, ia juga boleh terhasil menerusi sentuhan membabitkan sel kulit, peluh atau air liur," katanya di hadapan Hakim Datuk Abdul Halim Aman.
Dalam kes tersebut, Muidin, 27, dituduh membunuh kanak-kanak itu di ladang kelapa sawit, Jalan Suria, 47, Bandar Seri Alam, Masai antara pukul 11.30 pagi pada 1 Mac dan 12 malam pada 2 Mac 2012.
Suspek pembunuhan Dirang bangsa Sulu
Dia didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan.
Perbicaraan semalam memasuki hari kelima dan dijangka 30 saksi pendakwaan dipanggil untuk memberi keterangan di hadapan Hakim Abdul Halim.
Sementara itu, Adrieanne yang berpengalaman lapan tahun dalam kajian DNA memberitahu, analisis terhadap perbandingan ujian DNA darah milik seorang wanita yang dikenali sebagai Roselyn Alan, 27, juga sepadan dengan anaknya, Dirang.
Menjawab satu soalan yang diajukan peguam tertuduh, Mohd. Daud Ismail semasa pemeriksaan balas, pegawai sains itu menjelaskan, untuk uji kaji tersebut, hanya sampel ibu mangsa yang dianalisis memandangkan beliau tidak memperolehi sampel darah bapa mangsa, Henry Yondot.
Perbicaraan bersambung pada 20 Mac ini dan Abdul Halim serta barisan pendakwaan dan pembelaan akan dibawa ke lokasi Dirang dibunuh pada hari tersebut iaitu di sebuah rumah terbengkalai di Bandar Seri Alam, Masai.-kosmo

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90

Copyrights @ Berita Sini - Blogger Templates By Templateism | Templatelib