Tuesday, 22 January 2013

Ananda Krishnan Pintas ‘Raja Gula’ Tan Sri Robert Kuok Jadi Orang Terkaya Malaysia

Tan Sri T. Ananda Krishnan Orang Terkaya Malaysia Januari 2013 | Senarai ranking / kedudukan orang terkaya di Malaysia bagi Januari 2013 sudahpun ada.Namun yang pasti, bilionair telekomunikasi, Tan Sri T. Ananda Krishnan kini bergelar orang terkaya di Malaysia bagi Januari 2013 apabila memintas ‘Raja Gula’, Tan Sri Robert Kuok dengan mengumpul kekayaan bernilai RM30.56 bilion.
Menurut laporan akhbar berbahasa Cina Nanyang Siang Pau, Tan Sri T. Ananda Krishnan mendapat lonjakan baharu dari segi kekayaan apabila saham Astro Malaysia Holdings Bhd. disenaraikan di Bursa Malaysia pada tahun lepas. Menurut kaji selidik itu, Kuok yang memiliki pelaburan dalam sektor perhotelan dan resort, perladangan serta syarikat perkapalan tercicir daripada kedudukan orang terkaya di Malaysia dengan nilai harta berjumlah RM29.4 bilion.

Kuok dinobatkan sebagai orang terkaya di Malaysia pada tahun lalu berdasarkan ranking majalah Malaysian Business dengan harta bernilai RM45.7 bilion tetapi kekayaan itu susut sebanyak RM16.3 bilion pada tahun ini. Tempat ketiga pula dikuasai tokoh perbankan dari Public Bank, Tan Sri Teh Hong Piow dengan nilai aset berjumlah RM15.1 bilion, meningkat sebanyak RM2.36 bilion berbanding RM12.64 bilion pada tahun lalu.

0 comments:

Post a Comment

Top Ad 728x90

Copyrights @ Berita Sini - Blogger Templates By Templateism | Templatelib